divendres, 3 de maig de 2013Ja només falta que ens donin.. feina.
L’empresa Axilone, multinacional del sector del metall, ha hagut d’escollir entre beneficiar-se d’una legislació laboral molt feble (a la India o a Mèxic o al sud-est asiàtic) amb una mà d’obra poc qualificada o estalviar-se els impostos corresponents municipals i comptar amb una mà d’obra, en principi, millor qualificada. Ha escollit una mà d’obra més qualificada acompanyada d’uns estalvis econòmics de 790.000 euros. No nego que la decisió hagi de resultar difícil de prendre. Set mesos, diu la noticia que els ha costat posar-se d’acord, ells i el senyor alcalde.
L’alcalde de Sant Pere ha aconseguit que, diuen, es prevegi la creació de prop d’un centenar de llocs de treball, però sobretot, segons les notícia, que “moltes de les incorporacions es cobriran amb veïns”. Primer els de casa. L’alcalde els hauria ofert unes bonificacions de les que la noticia no en diu la justificació legal prevista en els pressupostos municipals.
L’ajuntament ha hagut de preocupar-se per “buscar un terreny per ubicar-hi la nova planta”, és a dir, ha exercit d’empresa immobiliària, els bonificarà la llicència d’obres en un 90%, els descomptarà un 50% en l’ impost d’activitats econòmiques, els bonificarà el consum d’aigua i el consum de calefacció municipal. A més, subvencionarà la formació dels treballadors aturats per facilitar la seva incorporació a la plantilla. Aquestes condicions no resulten una competència política (i fiscal), deslleial, amb qualsevol dels municipis de la comarca ?  Quantes empreses podran, ara, collar els ajuntaments que les acullen amb l’amenaça d’anar-se’n a Sant Pere ?  Si no hi ha impostos... qui manté les obres públiques ?, i els serveis municipals ?..... Com ens fan les companyies de telefonia mòbil, Axilone ha de complir un període de permanència ?
Felicitats per a aquells que amb tot això obtinguin un lloc de treball.
No puc evitar comprovar com ens tenen agafats pels... misteris de la santíssima trinitat, els capitalistes. Qui s’atreviria, en la crisi que estem sofrint, a qüestionar la preocupació per la classe obrera (la seva) que ha mostrat l’alcalde de Sant Pere de Torelló ?. Qui farà bandera, ara, amb la crisi que patim, dels drets universals, si els que ens voten són només els de casa ?  Qui no tindria vergonya, ara, amb la crisi que suportem, de reivindicar el dret a la igualtat d’oportunitats entre tots els éssers humans ?  Qui serà el miserable que, davant d’aquesta gran noticia pel poble de Sant Pere, voldrà teoritzar sobre el divideix-los i els guanyaràs ?
A mi ja em tremolen les neurones i ja em considero culpable per no haver sentit una gran satisfacció en llegir la notícia i per només sentir-me trist i pessimista comprovant com ens han derrotat, els maleïts capitalistes i els seus gestors. I comprovar com ens haurem d’arrossegar si no som capaços de tallar ... cadenes.
Publicat a El 9 Nou, 3 de maig de 2013.

Seguidors