divendres, 21 de novembre del 2008

Reflexió penjada a la web de la FaPaC.


La participació es retroalimenta.....
Si una entitat, els dirigents d'una entitat o associació, han anat construïnt o deixat que es vagi construint una forma de treballar que no convida, ni de bon tros, a la participació no poden esperar, després, que els associats participin. Si el ciutadà o, pel nostre cas, el soci o sòcia de l'AMPA va assumint, per la inèrcia, que les seves opinions, les seves propostes i suggeriments.. no són canalitzades per l'equip directiu, per la Junta en el nostre cas, cada cop més anirà deixant d'acostar-se a l'entitat i cada vegada més renunciarà més facilment al seu dret de participació.
Ahir vaig estar en l'assemblea de l'AMPA de l'Institut dels meus fills. En soc membre des del curs 2007/2008. Deu fer 10 mesos vaig dirigir una carta al president de l'AMPA sol·licitant que la Junta de l'AMPA sotmetés a consideració dels socis una proposta de reflexió respecte de perquè l'AMPA estava federada en una o altra federació d'ampes de Catalunya. En el text exposava les meves raons per a proposar un canvi de sentit, o almenys un reflexió, en la línia de federació de l'ampa, de l'ies on estudien els meus fills. Per què estem en una federació determinada ?
Primera sorpresa: mai m'havién contestat la meva carta. I, tot i així, no apareix en l'ordre del dia la meva proposta per tal que se sotmeti a consideració de tots els socis (els que assisteixin a l'assemblea, és clar, que són pocs, és trist). Penso que, potser, els membres de la Junta que son a la taula treuran el tema en el punt de "precs i preguntes". Doncs, no. No ho entenc, jo crec que és important el tema, si més no pel sol fet de reflexionar respecte de qui som, de què fem i de perquè ho fem i de la rellevància que la resposta a cada una d'aquestes preguntes pot tenir en ser d'una o altra federació.
Segona sorpresa: finalment em decideixo a demanar la paraula. Exposo que havia sol·licitat que es proposés opinar als socis respecte d'una proposta meva. El president s'excusa, m'hauria d'haver avisat que la Junta ja n'havia parlat i havíen resolt que no calia plantejar el tema. Que sempre hem estat federats així, que tant ens fa una federació com l'altre, que pel que hi fem federats tant li fa... una o altra...
Jo exposo que és transcendent la implicació amb la federació (amb la que sigui, en principi) perquè hi ha temes (ara la LEC, fa dies la vaga, el problema de les vacunes, les beques de menjador, la...) que van més enllà de l'estricte àmbit del centre. Resposta de membres de la Junta: només faltaria haver de dedicar més hores.. no creuen que hi hagi ningú disposat a...

Callo, arronso les espatlles i.. un cop més.. no em sento satisfet de totes les companyies que em toquen.. i m'entristeix...

Bé, sorprenentment el president de la Junta s'havia mostrat crític amb la poca participació de les famílies en el procés de renovació de membres de la Junta de l'AMPA. Com pretenem que les famílies participin si no ens han dit res respecte del procés de renovació del Consell escolar ? I la Junta no ha convocat una petita trobada amb les famílies per parlar (o fer una xerrada) sobre la LEC ?... Segueixo ?.....

La limitació de les perspectives d'algunes Juntes només dins els límits del propi centre, condueixn a la creació d'una dependència ( o almenys a una percepció en aquest sentit per part d'algunes famílies) de les direccions dels centres que caldria evitar. Les ampes hauríen de mostrar ben clarament una posició política ben definida que, encara que coincideixi amb la de la majoria de les direccions, aparegui ben clarament identificadora dels interessos de les famílies. ( En l'àmbit nacional, la FaPaC s'haurà d'anar plantejan la mateixa qüestió respecte d'algunes aliances, o de la conformació d'algunes aliances estratègiques: mireu si no el darrer comunicat de la USTEC explicant perquè no convoquen a manifestar-se el dia 30).
Cada cop més els assumptes de l'educació (formació i instrucció) dels nostres fills supera els petits límits del centre o de la localitat. Només unes Juntes d'AMPA militants poden fer canviar la percepció de que l'AMPA és una gestoria especialitzada.
Com que els meus fills, doncs, estudien en un centre l'ampa del qual no està federada amb fapac, el proper mes de març, en l'Asemblea anual, hauré d'abandonar els meus compromisos amb la Junta de Catalunya de FaPaC. Aleshores intentaré fer un darrer article, de comiat, fent un petit exercici per explicar la meva tasca com a membre de la Junta de Catalunya durant aquests tres o quatre adrrers anys.

1 comentari:

toni ha dit...

a veure pep jo era a l'assemblea i a la junta quant es va parlar d'aquest tema i crec que no ho has entes. no ens neguem a lluitar per una societat millor però gaire ningu sap que son les federacions FAPAC I FAPAESi en el moment d'adherir-se a la FAPAES es va fer perque era, o semblava que era la unica opció probablement, per desinformació i desconeixement. Si tu creus que es molt important parlan amb la gent que hi ha ara segur que ho consideraran.

toni mayans

Seguidors